Let the money flow
 • FI

Onko kassajärjestelmäsi sisältö turvassa?

Tänä päivänä järjestelmät kohtaavat useita erilaisia uhkia joihin on hyvä varautua etukäteen. 

Onko asiakas– ja tuotetietosi varmasti suojassa ja tallessa?

Entä jos kiristysohjelma iskee sinun järjestelmääsi? Katkeaako kassavirta jos tiedostosi eivät ole käytettävissäsi? Saako järjestelmästäsi palautettua business kriittisen datan, jos tietokone hajoaa, varastetaan tai käy jokin muu onnettomuus?

Uusi tietosuoja-asetus tuo vaatimuksia myös tiedon säilyttämiseen (esim. asiakastiedot) ja saattaa edellyttää tietoturvan parempaa huomioimista aikaisempaan verrattuna. Tietosuojaan liittyvät asiat siis kannattaa huomioida kun mietit tietoturvaan liittyviä ratkaisuja. 

Kassajärjestelmästä on erittäin tärkeätä ottaa toimivia varmuuskopioita säännöllisesti. Varmuuskopioiden eheys kannattaa tarkistaa aina välillä, että tarvittaessa tiedostoista ja tietokannoista saa palautettua kaiken tarpeellisen tiedon joka on varmuuskopioitu.

Varmuuskopion säilytyksessä kannattaa ottaa huomioon tallentaminen myös jonnekkin muualle kuin samalle laitteistolle josta varmuuskopion sisältö on otettu. Esimerkiksi ulkoiselle asemalla tai pilvipalveluun.

 

Esimerkkinä hyvästä varmuuskopiosta ja sen säilytyksestä voidaan pitää seuraavaa kohtia

 • Varmuuskopio tietokannasta paikalliselle levylle
 • Varmuuskopioita varten on varattu riittävästi levytilaa (pieni säästö voi tulla kalliiksi)
 • Varmuuskopio kopioidaan pilvipalveluun jossa on versionhallinta
 • Varmuuskopio otetaan ajankohtana kun järjestelmä ei ole aktiivisessa käytössä (mikäli mahdollista)
 • Tietokanta on ollu varmuuskopiointitilassa ja tiedostot ovat tallentuneet virheettä
 • Varmuuskopioista on säännöllisesti tarkistettu että tiedostot saadaan palautettua
 • Varmuuskopio on helposti saatavilla kun sitä tarvitaan

 

Näin vältetään pahimmat riskit, joita ovat esimerkiksi:

 • Tietokannasta on otettu varmuuskopio ilman varmuuskopiotilaa, jolloin tietokannan käyttämät tiedostot eivät tallennu välttämättä ollenkaan tai oikein
 • Varmuuskopiota säilytetään vain paikallisella levyllä (kiristysohjelma ja levyrikko)
 • Varmuuskopio ei ole helposti saatavilla vaan sitä pitää etsiä ja arvuutella useamman kopion kesken mikä on ajantasaisin
 • Varmuuskopiota varten ei ole riittävästi levytilaa
 • Laitteisto varastetaan tai laitteisto tuhoutuu esimerkiksi tulipalossa tai muussa vahingossa (varmuuskopio vain yhdessä paikassa)

 

Tietoturvaohjelmistoja kannattaa käyttää haittaohjelmien varalta, näin voidaan ehkäistä tiedon karkaaminen vääriin käsiin tai ehkäistä tiedon menettämistä.

Tietoturvaohjelmistoa valittaessa kannattaa ottaa huomioon mihin järjestelmään minkä ohjelmien kanssa sen tulisi sopia yhteen. Esimerkkinä jotkin tietoturvaohjelmistot voivat heurestiikaltaan päätellä että jokin käytössä oleva ”sallittu” ohjelmisto on uhka ja näin ollen saattaa aiheuttaa odottamattomia ongelmia. Varmista sopiva tietoturva-ohjelmisto järjestelmätoimittajaltasi.

Varmuuskopioinnin ja tietoturvan kustannuksissa kannattaa miettiä, mikä voi olla vahingon määrä jos jotain ikävää tapahtuu. Jo muutamalla kympillä kuukaudessa voidaan saada parannettua turvallisuutta ja mielenrauhaa.

Miltä kuulostaisi menettää esimerkiksi muutaman kuukauden tai jopa vuoden ajalta asiakastiedot ja myyntidata? Entä jos joku ulkopuolinen taho saa käsiinsä tietokannan sisällön?

Yrityksesi data on korvaamatonta, älä menetä sitä!

 

Jeemly tai Flowvy käytössä?

Jeemly ja Flowvy käyttäjille voimme suositella haittaohjelmien torjuntaan Panda Endpoint Protectionia. Pandan antivirus ohjelmisto on pärjännyt erittäin hyvin puolueettoman av-comparatives sivuston testeissä. Testituloksia kannattaa kuitenkin lukea suuntaa antavasti ja kuunnella järjestelmätoimittajan suosituksia, näin todennäköisesti saat valittua yhteensopivan ja tehokkaan suojauksen.

(lähde https://www.av-comparatives.org Real-World Protection Test)

Varmuuskopioita voidaan ottaa Jeemly ja Flowvy järjestelmien taustaohjelmasta tai käyttämällä kolmannen osapuolen ohjelmistoa, kunhan tietokanta on ajettu varmuuskopiotilaan ja varmuuskopiotila poistettu kopioinnin jälkeen.

Varmuuskopio kannattaa säilyttää myös työpaikan ulkopuolella esimerkiksi pilvessä, tähän voidaan esimerkiksi suositella vaikka pCloud ratkaisua joka näkyy windowsissa omana levyasemanaan, näin ollen varmuuskopio on helppo ajastaa siirtymään pilvipalvelun kansioon. Esimerkiksi tälläisessa tapauksessa varmuuskopiot voidaan säilyttää salattuna vaikka pCloudin Cryptofolderissa, jolloin tiedot siirtyvät pilveen valmiiksi salattuna.

Mikäli koet että nämä asiat eivät ole kunnossa niin kannattaa ottaa yhteyttä järjestelmäsi ylläpitäjään.

 

Esimerkki oikeasta elämästä

https://yle.fi/uutiset/3-10185341?origin=rss

Lähde: Yle.fi

Ota yhteyttä

Vastaamme sinulle mahdollisimman pian!

Haluan lisätietoa monikanavaisen kaupan ratkaisuistaHaluan lisätietoa verkkokaupparatkaisuistaHaluan lisätietoa liiketoiminnan kehittämisen mahdollisuuksistaMuu asia